Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Започаткування проєкту «Вишиймо разом рушник Перемоги»
та відкриття виставки українських рушників і картин
«Вишивана моя Україна»

     У Міжнародний день миру та свято Різдва Пресвятої Богородиці у Національній бібліотеці України для дітей стартував проєкт «Вишиймо разом рушник Перемоги», у рамках якого відкрили унікальну виставку українських рушників і картин. На свято відкриття «Вишивана моя Україна» завітали майстриня Наталія Ребрик та київська поетеса, громадська діячка, голова ГО «Всеукраїнське об'єднання «Поступ жінок-мироносиць», заслужений працівник культури України Зоя Ружин. Адже основу експозиції склали рушники з їхніх приватних колекцій, а також велика сімейна колекція рушників генерального директора НБУ для дітей Алли Гордієнко. Усього на виставці представлено більше 60 полотняних вишитих шедеврів.

     На церемонію відкриття виставки завітали почесні гості:

     Оксана Ганкевич – головний спеціаліст відділу реалізації гуманітарної політики Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України;

     Ілона Ахметова – підполковник, старший офіцер відділу національно-патріотичної роботи управління внутрішніх комунікацій та інформаційного супроводу військ (сил) Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України;

     Ярослав Тинченко – заступник директора Національного військово-історичного музею України;

     Зірка Мензатюк – українська письменниця;

     Олександра Савенок – в.о. заступника директора з наукової роботи Музею-майстерні І.П. Кавалерідзе.

     Відкрила свято генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Гордієнко. Вона зазначила, що український рушник є неповторною спадщиною, і саме у вишивці закодовано сакральні значення древлян та таємні коди предків, які 4 сотні років намагається знищити ворог. Наше завдання полягає у тому, аби зберегти цю пам’ятку, продовжувати розвивати традиції нашого народу, передавати знання підростаючому поколінню, юним читачам. «Ми щиро віримо і знаємо, що стартуючи у таке свято, наші прагнення до Перемоги, світла, миру і добра будуть освячені і отримають благословення вищих сил. Бібліотека щиро вдячна приватним колекціонерам за можливість представити найкращі зразки рушників із колекцій у нашій книгозбірні, помилуватися цими шедеврами української вишивки, за збереження безцінних скарбів та наданий шанс торкнутися унікального творчого доробку».

     Перед гостями свята виступила майстриня Зоя Ружин, чиї рушники представлені у виставковій експозиції. Вона презентувала свій новий вишиваний проєкт – рушник Лесі Українки, який вишивали в усіх куточках України і ще не завершили, а також прочитала власні вірші, написані під час війни.

     Рушники, вишиті народною майстринею Наталією Ребрик, складають майже третину виставки. Вишивати вона почала ще у дитинстві, а зараз невтомно й наполегливо пропагує й поширює культуру українського народу. Пані Наталія чудово співає, і гості прослухали українську народну пісню у її виконанні.

     На заході відбулася презентація виставки «хатньої ікони» заслуженого художника України Олександра Охапкіна, який працює в галузі іконопису і талановито синтезує традиційні техніки стародавнього іконопису і сучасного виконання. Такий стиль називають творчою іконою, вона поставлена на національну основу. На його полотнах святі і славетні зображені у вишиванках. Виставка ікон Олександра Охапкіна стала органічною частиною виставки рушників, адже в українській оселі ікони та рушники нерозривно пов’язані. Гості свята були враженні яскравою палітрою цих картин і насиченістю деталей.

     На святковому відкритті прозвучала авторська пісня «Україна» у виконанні бібліотекаря та музиканта Євгена Грабовського, а також патріотичні вірші з нової збірки Зої Ружин, створеної у дні війни «За Перемогу! За волю народу!», які читала юна актриса читацького об’єднання лялькового театру «Бібабо».

     Завершилося свято презентацією проєкту «Вишиймо разом рушник Перемоги». До зустрічі дистанційно доєдналися бібліотекарі з обласних бібліотек для дітей України. Новий бібліотечний проєкт має на меті залучення до вишивання рушника Перемоги дітей-читачів та відвідувачів бібліотеки, письменників, громадських діячів, бібліотекарів.

     Перші хрестики на рушник Перемоги під час презентації поклали відома дитяча письменниця Зірка Мензатюк, київська поетеса Зоя Ружин, народна майстриня Наталія Ребрик, генеральний директор Алла Гордієнко, підполковник Ілона Ахметова, Оксана Ганкевич та інші гості й бібліотекарі. Вишитий рушник як символ Перемоги, що об’єднує дітей і дорослих, передадуть у Міністерство оборони України як подарунок для ЗСУ.


Виставка «Вишивана моя Україна» експонуватиметься у бібліотеці до 11 жовтня.
Поспішайте побачити це диво та вишити з нами рушник Перемоги!
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей