Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Видатні книги для молодих людей з обмеженими можливостями у 2019 році

       IBBY розпочала процес відбору книжок для виставки у 2019 році на Болонському Міжнародному дитячому книжковому ярмарку у березні/квітні наступного року. IBBY шукає Національні секції, а також тих видавців, які мали виняткові книги в каталозі 2017 р. Це робиться з метою допомоги вибору можливих назв для включення до проекту 2019 року.

       IBBY буде визначати гарно написані та ілюстровані книги для молодих людей та інших людей із різними можливостями, які гідно представлені, і підкреслюють особу, а не саму інвалідність. За критеріям IBBY питання фізичного здоров'я не стосуються інвалідності, якщо це не призводить до хронічних проблем головного героя.

       Підготовка книжкового списку та виставки з супровідним анотованим каталогом буде проводиться під егідою Колекції IBBY для молоді з обмеженими можливостями на базі Публічної бібліотеки м. Торонто. Також планується вибрати близько 50 видатних книг у 3-х категоріях, описаних в доданих критеріях. Пересувні виставки обраних книг будуть проходити під керівництвом Секретаріату IBBY в м. Базелі (Швейцарія).

       Національні секції IBBY мають виключне право подавати номінації відповідних заголовків. Для цього ми обмежуємо Національні секції до 12 подань у цілому. IBBY шукає книги, які були опубліковані у 2014 році або пізніше, які, на вашу думку, підходять для включення до цього унікального вибору. Видавці, які мали видатні книги в каталозі 2017 року, і хто хоче подати можливі заголовки в колекцію 2019 р., ми пропонуємо зв'язатися зі своєю Національною Секцією IBBY для координування подань.

       Кінцевий термін подання - 31 березня 2018 року.

       Як надіслати заголовок

       ОПИС ПРОЕКТУ

       IBBY вважає, що кожна дитина має право на доступ до якісних книг. Для молодих людей з обмеженими можливостями це може означати можливість читати в доступному форматі або побачити себе у відображених історіях з книжок. Кожні два роки експерти, що працюють із колекцією IBBY для молодих людей з обмеженими можливостями, вибирають видатні заголовки книг для дітей та молодих людей з обмеженими можливостями з усього світу. Майже 50 заголовків вибираються в трьох наступних категоріях:

       I. Спеціалізовані формати: книги, виготовлені в спеціальних форматах, такі як шрифт Брайля, мова жестів, системи комунікації із зображеннями, тактильні або книги, які легко читаються, спеціально написані для молодих людей із вадами розвитку, пізнавальними та розумовими.

       II. Універсальний доступ: малюнки з ринку видавництва дитячої літератури, що не входять у спеціалізовані формати, але доступні для різного віку, рівня та можливостей. Прикладами можуть бути книги зі спрощеними поняттями та текстом, яскраві або контрастні ілюстрації або більший шрифт для друку.

       III. Зображення інвалідності: малюнки та романи з ринку видавництва дитячої літератури, що зображують людей з обмеженими можливостями. Це не стосується питань фізичного здоров'я, якщо вони не призводять до хронічної інвалідності. Проте можуть бути включені питання психічного здоров'я, такі, як обсесивно-компульсивний розлад або шизофренія, які впливають на здатність молодої людини жити, як вона хоче.

       Що ми шукаємо?

       Книги, опубліковані з 2014 року і далі. Також є можливість розглядати чудові книги з більш ранньою публікацією, які раніше не були представлені.

       Матеріали можуть містити книжки з малюнками, романи, біографічні матеріали або фантастичні матеріали, що стосуються досвіду інвалідності. Вони мають бути доступними для дітей та/або підлітків з різними здібностями. Книга повинна зобразити який-небудь аспект життя з інвалідністю, друга сім’ї або когось із сім’ї, незалежно від того, чи це інвалідність фізична або психічна.

       Мета – показати інвалідність як тривалий стан, який впливає на життя особистості, але не як хвороба або тимчасовий стан. Людина стає «інвалідом», коли суспільство висуває перепони як позитивні, так і екологічні, що перешкоджають рівноправній участі людини з іншими людьми.

       У тексті та ілюстраціях символи повинні бути повністю розкритими, багатогранними та показувати більше життя, ніж просто з інвалідністю. Якщо сюжет вигаданий, вони повинні грати активну роль у сюжеті, а не бути пасивними сторонніми спостерігачами. Більше того, їх треба зображати шанобливо та позитивно.

       Формат подання може бути надрукований, тканиною, електронною книгою або іншими адаптованими засобами, які могли б допомогти молодому користувачеві з додатковими потребами отримати легкий доступ до книги. Ми прагнемо висвітлити найкращі приклади, щоб можна було поділитися ними в усьому світі.

       ПРОЦЕС

       Національні секції IBBY мають привілеї висувати книги, які, на їхню думку, є видатними прикладами/зразками. Ми закликаємо видавців звертатися до їхньої національної секції IBBY, якщо вони мають відповідні заголовки, які можуть бути подані. Для вибору 2019 року на Національну секцію ми обмежуємо номінації до максимум 12. Кожна номінація повинна супроводжуватися однією фізичною копією книги або носієм, а також заповненою офіційною формою номінації IBBY.

       Коли Національний відбірковий комітет обере назви, які він вважатиме достойними, одну копію кожного заголовка потрібно відправити директору проекту в м. Торонто за адресою номінації на 2019 рік.

       За остаточний вибір відповідає директор проекту за сприяння журі. Про результати оцінки та відбору Національні секції будуть проінформовані. Буде також надіслано запит на додаткові дві копії, якщо книга вибрана як видатна директором проекту та її командою.

       Один екземпляр кожного з вибраних книг буде зданий на зберігання в постійну колекцію IBBY, а решта – дві копії — буде виділено на міжнародні пересувні виставки. Після двох років подорожі одна гастрольна копія буде розташована в бібліотеці The Hive, Університет Ворстера (Великобританія), а інша повернута до Центральної бібліотеки Північного Йорку в м. Торонто.

       Національні секції можуть повернути книги, які не були обрані, видавцям або можуть подарувати їх іншим на запрошення. Усі матеріали, подані керівнику проекту, зберігатимуться у постійній довідковій колекції в Публічній бібліотеці м. Торонто.

       Запуск Вибору 2019 року

       Вибір видатних книг 2019 року буде запущений на Болонському Міжнародному дитячому книжковому ярмарку в березні/квітні 2019 року. Ілюстрований та анотований друкований каталог буде поширено по усьому світу Секретаріатом IBBY, а електронну версію буде розміщено на веб-сайтах IBBY за адресою www.ibby.org і на www.torontopubliclibrary.ca/ibby.

       Список видань за Вибором 2019 року буде доступний у Секретаріаті ІВВУ за запитом.

       Кінцева дата подачі заголовків – 31 березня 2018 року.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей