Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

          Відкриття «Тижня культури Ізраїлю» спільно з громадою «Масорет»

       11 березня відбулася зустріч читачів бібліотеки з Рав Реувен Стамовим, головою громади «Масорет», та керівником культурного центру громади – Оленою Стамовою. Захід був проведений у продовження роботи над програмою «Культурне намисто світу» та утвердження співпраці з культурними представництвами Держави Ізраїль.

       Учасники заходу дізналися цікаві факти про Ізраїль, зв’язок Ізраїлю та України, відкрили для себе нове ім’я у літературі: лауреата Нобелівської премії з Бучача, Шмуель Йосефа Агнона, та про іудаїзм — провідну релігію у Державі Ізраїль. Почесні гості заходу продемонстрували предмети, які використовують під час молитви: таліт, тфілін. Прокоментували особливість шнурків ціціс. Виявляється, серед білих ниток повинна бути одна світло-блакитна. У давнину за нею визначали робочий час: якщо її не було видно, то час вечірній, а якщо око може її вирізнити – тоді це час для роботи.

       Наприкінці заходу усі змогли почути звук шофару – єврейського ритуального музичного інструменту, зробленого з рогу тварини (зазвичай, барана). У біблійну епоху шофар служив для багатьох цілей: у нього сурмили при виході на війну, для скликання громад, при оприлюдненні заборон, для оголошення про наближення Суботи та ін. Нині в шофар сурмлять у синагогах протягом усього місяця елула, щоб спонукати євреїв до каяття напередодні Дня Суду.

       Цей звук нагадує карпатську трембіту, яка у давнину теж звучала у час протистоянь або для скликання громади.

       Виражаємо подяку за багаторічну співпрацю громаді «Масорет» та за цікавий захід, який привідкрив завісу іудаїзму та допоміг у розвитку толерантності серед підростаючого покоління.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей