Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Відділ соціокультурної діяльності

           Відділ соціокультурної діяльності організовує цікаве, змістовне дозвілля дітей і підлітків та їхніх батьків, надаючи можливість інтелектуального і творчого розвитку, за допомогою творчих читацьких об’єднань, дозвіллєвих програм та проєктів. Відділ влаштовує у стінах бібліотеки та за її межами масштабні святкові події, конкурси, концерти, загальнобібліотечні свята, драматичні, музичні та лялькові вистави.

           Найпопулярнішими дозвіллєвими проєктами серед читачів є програми читань на канікулах: зимові читацькі пригоди «Морозні книжкові ігри», весняні програми читань із нагоди Всеукраїнського тижня дитячого читання, програма на літніх канікулах «Літні читання BEZ меж», Осінні книжкові пригоди. Щороку читачам пропонуються нові теми та формати читацьких змагань, розширюючи географію учасників на всю країну – дистанційно у мережах Facebook, Instagram.

           В межах програми літніх читань найактивніші учасники змагаються за титул Лідер читання року. У  2020 році у зв’язку з карантинними обмеженнями вперше конкурс був проведений онлайн.   

           У відділі організовано такі творчі читацькі об'єднання та проєкти:

            Дитячий театр анімації «Уявляндія»

           Дитячий театр анімації «Уявляндія» розпочав свою роботу з 2024 року. Театр поєднав різні підвиди, такі як театр ляльок, тіней, об’єктів та маски. Учасники студії не мають обмежень за здібностями, під час занять вони будуть виконувати вправи на розвиток тіла і голосу, вчитися оживляти театральні ляльки різних систем, вигадувати свої власні мінівистави і створювати вистави за мотивами літературних творів.

           Для організованих груп/класів та відвідувачів бібліотеки двічі на тиждень у актовій залі відбуваються покази лялькових вистав, що підготовлені дорослою студією лялькового театру, до складу якої входять бібліотекарі.

           Читацьке об’єднання народний аматорський колектив театр-студія «Мрія». Заснована у грудні 2004 року. Акторський колектив театру-студії поділяється на дві групи: читачі бібліотеки від 8 до 14 років і читачі бібліотеки від 15 років та дорослі. Доросла група – це студійці, які закінчили школу і не втрачають зв’язків із творчим колективом.

           Дитяче музично-драматичне читацьке об’єднання «Вподобайка» для дітей від 8 до 11 років. У виставах на сцені діти разом із керівником наживо виконують пісні. Двічі на рік студія готує прем’єру вистави та показує її на сцені бібліотеки.

           Деякі театральні роботи студійців можна подивитися на відеоканалі бібліотеки.

           «Вiblio-ART майстерня». Майстер-класи для дітей від 8 років. Проводяться для організованих груп за попереднім замовленням, а також для усіх бажаючих за записом у визначений день і час. Можлива участь гуртківців у майстер-класах на виїзних виставках-ярмарках із рукоділля, у музеях. Гуртківці долучаються до практичних занять з оформлення декорацій для вистав на бібліотечній сцені.

           Бібліотечна квест-кімната «Бібліотека-привид» — розвага для найактивніших читачів бібліотеки віком від 10 років. За кожну прочитану книжку на абонементі для дітей середнього і старшого віку читач отримує фрагмент пазлу (1 книга – 1 пазл), за 6 пазлів – квиток на гру для команди гравців. Дитина, яка заробила такий квиток, обирає учасників за власним бажанням.

           Популярна акція «Бібліотечні сутінки» — закрита тематична вечірка для найактивніших читачів програми зимових читань. Щороку вечірка проходить у різних форматах. У 2021 році тематична вечірка за однойменним мультфільмом «Крижане серце» вперше відбудеться на платформі Zoom для читачів з усієї України.  

           Майстерня лялькаря – простір, у якому «живуть» ляльки. У зібранні театральних ляльок бібліотеки є ляльки-рукавички, ляльки на тростині, ляльки-маріонетки. Більшість ляльок зібрання використовуються у виставах лялькової студії.

           У відділі працює Психологічна служба за такими напрямами:
           — індивідуальні консультації для дітей та їхніх батьків;
           — групові заняття:
           — «Казкотерапія» — групові заняття для дошкільнят від 2 років;
           — «TeenagerLife» — онлайн-тренінги для підлітків у інстаграм;
           — програма «Мамин час» — онлайн-заняття за попереднім записом;
           — психологічна діагностика користувачів;
           — анонімне консультування на блозі «Психолог у бібліотеці».

           Всі послуги психолога безкоштовні,  реалізуються онлайн та офлайн.

           Відділ є автором творчих онлайн-проєктів, таких як простір спілкування з українськими музикантами Музична платформа «Слухай своє», медіапроєктів «Твори і Творці», «Великі українці», у яких беруть участь читачі бібліотеки, відеочитаннях «Казки на ніч», «Візок добрих казок», а також зустрічей із письменниками у прямому ефірі «ФАН-клуб читача».

           За підтримки відділу у бібліотеці постійно змінюються виставкові простори у фоє першого і другого поверхів:  сезонні фотозони, виставки дитячих творчих робіт, книжкові інсталяції. 

           Відділ соціокультурної діяльності робить усе, щоб бібліотека стала для користувачів центром цікавого дозвілля, комфортного, безпечного і змістовного спілкування і відпочинку.

           В умовах пандемічних обмежень читачі мають можливість доступу до соціокультурної діяльності бібліотеки онлайн у Facebook, Instagram, Youtube.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей