Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Історії з бабусиної скрині: хатнє начиння

       Українська побутова культура сягає ще сивої давнини. Інтер'єр так як і екстер'єр української хати вражав своєю різноманітністю та красою. Особливу роль посідало хатнє начиння.

       На даному фото зображено маслобійку, якій щонайменше 60 років. Ще моя бабуся збивала у ній масло. Зроблена з дерева, вузька та відносно висока, зверху закривалася циліндричним вершняком з отвором посередині, куди вставлялася колотушка – палиця з насадженим на неї кружком з 5-6 дірками.

       Дані рушники вишивала ще моя бабуся. Заряджаючи тканину на добро, вона кожній ниточці віддала всю свою любов, позитивні емоції, світлі думки.

       Вони вишиті гладдю. На рушниках переплітаються квіти: троянди, польові ромашки та волошки. Листя обрамляє квіти цікавим хвилястим орнаментом.

       Рушники ставали оберегом родини, їх вішали над іконами, з ними зустрічали родичів та гостей. Вишиті рушники знаходилися у кожному домі, їх поважали і берегли як дуже цінну річ для всієї родини. Наша сім'я зберігає ці предмети, адже вони виступають нашими оберегами.

       Автор: Міняйло Людмила Григорівна. Бібліотекар КЗ «Центральна бібліотека Чорноострівської селищної ради»

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей